Nivelreumasanasto

Sanastoa

Antigeeni Aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden muodostumista.
Anti-inflammatorinen Tulehdusta ehkäisevä
Artriitti Niveltulehdus
Artroosi Nivelrikko, nivelkuluma, ei-tulehduksellinen nivelsairaus
Autoimmuunisairaus Tulehdussairauksia (tai tauteja), jotka johtuvat immuunivasteen kohdistumisesta kehon omiin antigeeneihin. Reumataudeista SLE, nivelreuma ja Sjögrenin syndrooma.
Autovasta-aineet Vasta-aineet, joiden antigeeneinä toimivat elimistön omat rakenteet.
B-solu(B-lymfosyytti) Veren valkosolutyyppi, joka syntyy luuytimessä. Osa B-soluista erilaistuu plasmasoluiksi, jotka tuottavat vasta-aineita, esim. reumatekijäksi kutsuttua autovasta-ainetta.
CRP C-reaktiivinen proteiini, valkuaisaine veressä. Sen pitoisuus lisääntyy mm. tulehduksissa. Käytetään tulehduksen aktiivisuuden mittarina.
DMARD (disease modifying antirheumatic drug) Tautiprosessia hidastava reumalääke
Fibromyalgia,pehmytkudosreuma Pehmytkudoskipuilu. Oireyhtymä, jolle on tunnusomaista pitkäaikaiset ja vaihtelevat säryt lihaksissa, jänteissä sekä tyypilliset aristavat kipupisteet lähellä niveliä. Hyvälaatuinen, ei johda invaliditeettiin.
Immuunijärjestelmä Elimistön puolustusjärjestelmä, joka suojaa kehoa taudinaiheuttajilta, kuten bakteereilta ja viruksilta.
Infektio Taudinaiheuttajan tunkeutuminen elimistöön sen ulkopuolelta tai elimistön osasta toiseen.
Inflammaatio Tulehdus, elimistön puolustusreaktio jotakin "vihollista" vastaan
Infuusio Suonensisäinen, laskimoon annettava lääke
Injektio Pistoksena annettava lääke
Interleukiini Aktivoituneiden tulehdussolujen erittämiä tulehduksen välittäjäaineita
Interleukiini 6,(IL-6) IL-6 on tulehdusta vahvistava sytokiini, jota tuottavat useat eri solutyypit, kuten esim. T- ja B-solut. IL-6 on yhdistetty erilaisten sairauksien, kuten tulehdussairauksien, osteoporoosin ja kasvainten syntymekanismeihin. Nivelreumaa sairastavilla on IL-6:tta liikaa niin solukalvoilla kuin liukoisena koko elimistössäkin.
Lasko La, ESR = erythrocyte sedimentation rate. Punasolujen sakkautumisnopeutta kuvaava verikoe. Kohonnut lasko seurausta mm. anemiasta tai tulehdusreaktion aiheuttamista muutoksista.
Lastenreuma Yhteisnimi joukolle lapsuusiässä alkaneita niveltulehduksia
Nivelreuma (RA, reumatoidi artriitti) Krooninen nivelten autoimmuunisairaus. Ajan mittaan saattaa johtaa nivelten pysyviin vaurioihin ja toiminnanvajauksiin.
Nivelrikko Ei-tulehduksellinen nivelruston kulumasairaus
Osteoporoosi Luukato, luun massan väheneminen. Yleinen, erityisesti vaihdevuosien jälkeen naisilla esiintyvä luuaineksen väheneminen. Seurauksena luiden hauraus ja alttius murtumille.
Polymyalgia rheumatica Iäkkäiden ihmisten oireyhtymä, jolle ovat ominaisia aamukivut ja jäykkyys nivelissä ja lihaksissa (etenkin hartioissa ja lonkissa) sekä korkea lasko.
Reumatekijä (RF) Vasta-aine, joka esiintyy nivelreumaa sairastavien veressä. Saattaa esiintyä myös muissa taudeissa ja terveilläkin.
Selkärankareuma Hitaasti etenevä nuoren aikuisen selkärangan tulehdustauti, joka saattaa johtaa selkärangan jäykistymiseen.
Sklerodermia Yleistynyt ihon kovettumistauti, jossa iho arpeutuu kovaksi tuntemattomasta syystä. Vaikuttaa myös sisäelimiin.
SLE Systeeminen lupus erytematosus, hyvin monenlaisia oireita aiheuttava autoimmuunitauti
Spondylartroosi Selkärangan nivelrikko
Synoviitti Nivelkalvon tulehdus
Sytokiini Monentyyppisten solujen tuottamia, solujen välisinä viestiaineina toimivia pienimolekyylisiä proteiineja
Valkosolu Osa elimistön puolustusjärjestelmää, auttaa taistelemaan infektioita vastaan.
Vasta-aine Valkosolun tuottama proteiini, joka tunnistaa elimistön omia ja vieraita rakenteita.
Takaisin ylös